Saveti za izbor, korišćenje i održavanje

motornih, električnih i akumulatorskih lančanih testera
Prikaži više

Motorna ili lančana testera?

Šta je pravilno? Kakve su razlike?

Svaka lančana testera ima neki motor u sebi koji poreće kruženje lanca po "maču" - vođici, koji u kontaktu sa drvetom pravi rez.
Najgrublja podela lančanih testera stoga bi bila po izvoru napajanja koje pokreće motor, bila bi na benzinske, električne i akumulatorske (baterijske) lančane testere. Postoje i poebne podgrupe "Teleskopske testere" koje imaju dugačku teleskopsku dršku i omogućavaju rezanje niskih grana.
U zavisnosti od prevashodne namene, Vaših potreba i mogućnosti možete se odlučiti za neki od navedenih tipova. Svaki tip ima svoje prednosti i mane.

Koje karakteristike su bitne za izbor?

Važi za sve tipove testera, nebitan izvor napajanja

Karakteristike su bitne za izbor i po kojima se razlikuju međusobno testere i na koje treba obraziti pažnju prilikom izbora:

 • Dužina mača - što duži mač - veći prečnih drveta možete iseći. Ne treba preterivati - što duži mač, veća je i površina trenja lanca, kao i težina samog uređaja. Treba odabrati dužinu u odnosu na namenu.
 • Brzina lanca - ovo je možda i najbitija, često zanemarena karakteristika. Brzina lnaca direktno utiče na brzinu kojom ćete preseći neko stablo ili cepanicu
 • Snaga - da bi testera zadržala brzinu lanca, motor mora biti dovoljno jak da bi održao tu brzinu uprkos otporu koji se javlja prilikom rezanja. Takodje ne treba preterivati i džabe kupovati testeru sa preterano jakim motorom ako ćete samo usitnjavati drva za ogrev. Snaga motora direktno je povezana sa težinom uređaja.
 • Autonomija i mobilnost - Ako Vam je potrebna mobilnost uređaja, nećete birati tipove testera sa napajanjem preko električne mreže, dakle ostaje pogon na benzin i baterije. U zavisnosti od kapaciteta baterija ili rezervoara zavisiće i koliku ćete imati autonomiju u radu,
 • Kvalitet lanca i mača - direktno utiču na učinak što u neposrednom radu, što u ekonomskom smislu svojom dugotrajnošću. Popuno je nebitno ako imate 5 KS testeru ako su lanac i mač nedovoljnog kvaliteta - brzo će se istupiti ili potrošiti i učinak će biti loš. Bolje odabrati uređaj manje snage sa kvalitetnim komponentama - učinak će definitivno biti bolji.

Šta nameravate da sečete?

Bitne karakteristike za svaku namenu

 • Sečenje stabala najočigledija primena i definitivno najzahtevniji posao, koji možete raditi sa lančanom testerom. U ovoj primeni ne možete birati lokaciju - dakle primarna je mobilnost testere, dužina mača i snaga testere. Za ovu namenu koriste se modeli sa dužinom mača od 35cm i preko, brzinom lanca od min 14 m/s
 • Rezanje grana na samom drveću je vrlo delikatan posao, koji osim dobro odabrane testere, zahteva i dosta prethodnog iskustva i planiranja. Za razliku od sečenja celih stabala, gde imate dobar oslonac na zemlji i nije toliko bitno da li je testera kilogram teža ili lakša, u ovoj aktivnosti, svaki gram je bitan, koliko i snaga i brzina lanca. Dužina mača zavisi od toga šta planirate da režete - obično je dovoljno 25-30 cm i min 8 m/s. Izuzetak od ovih minimuma su grane koje su na manjoj visini (do 3,5-4m) i koje možete iseći pomoću telesopskih lančanih testera - stojeći čvrsto na zemlji.
 • Usitnjavanje rezanih drva za ogrev je možda najraširenija primena, koja je i minimalno zahtevna po pitanju izbora lančane testere. Dužina mača obično ne igra neku ulogu - dovoljno je i 25cm. Ovde je najkomfornije korišćenje električnih ili akumulatorskih testera, koje su i značajno manje težine i lakše sa manipulaciju.
 • Stvaranje umetničkih skulptura od drveta i rezbarenje je sve popularnije - ukoliko imate umetničku crtu u sebi moći ćete izraditi unikatan komad nameštaja ili skulpturu iz jednog komada drveta. Najčešće se obrađuje npr. preostali panj nakon sečenja stabla. Ovakve aktivnosti zahtevaju lagan uređaj sa kratkim mačem kojim se lako manipuliše. Mala brzina lanca omogućiće vam postepeniju "obradu".

Pamet u glavu..

Razmišljajte da ne biste žalili kasnije

Svake godine, veliki broj ljudi bude povređen u incidentima sa lančanim testerama - samo u USA godišnje oko 36.000, izvor je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (cdc.gov). Njihova uputstva za bezbedan rad sa lančanim testerama su sledeća:

 • Koristite, podešavajte i održavajte testeru u skladu sa uputstvom proizvođača
 • Periodično oštrite lanac i podmazujte mač uz proveru i podešavanje zategnutosti lanca.
 • Odaberite pravilnu veličinu testere tako da odgovara nameni.
 • Nosite adekvatnu zaštitnu opremu, odeću i obuću, uključujući šlem, zaštitne naočare, antifone olo čepove za uši, debele rukavice, radne pantalone sa zaštitom od rezova, kao i obuću koja pokriva članke
 • Proverite okolinu pre sečenja za potencijalne opasnosti kao što su ekseri, kablovi sl.
 • Izbegnite kontakt i približavanje kablovima pod napajanjem (pogotovo visokonaponskim dok niste sigurni da je napajnje isključeno)
 • Uvek secite držeći testeru u nivou ili ispod visine struka - kako biste zadržali dobru kontrolu
 • Očistite povremeno u toku rada neposrednu okolinu od ostataka drveta prilikom rezanja - u slučaju da morate iznenadno da se pomerite ili pobegnete.
 • Saradnici ili radoznali prolaznici ne bi smeli stajati bliže od 2 dužine stabla koju obarate (najmanje 30m)
 • Ukoliko dodje do povrede, primenite direktan pritisak na mesta jakog krvarenja - ovo može spasiti život

Najbitnija zaštita od svih mogućih

Nekoliko stvari koje morate zapamtiti

Zapamtite, pored svih sigurnosnih zaštita koje imaju moderne lančane testere, najbitnija zaštita ste Vi sami, zato pamet u glavu. Lančane testere kada se nepravilno koriste imaju gadnu osobinu da se trzanjem ("kikbek") otmu kontroli (i povrede Vas). Postoji nekoliko vrsta trzaja koje treba izbeći.

Nikad ne dodirujte drvo vrhom mača

Kada dodirnete drvo vrhom mača lančane testere, može doći do rotacionog trzaja testere pri čemu se mač sa lancem direktno rotira ka Vama, što može biti jako opasno.

Ako koristite silu..

Oštar lanac obavlja sečenje, snaga motora je tu samo da održi zadatu brzinu lanca. Pustite da lanac dostigne svoju brzinu a zatim, prislonite stabilno mač testere na drvo. Održavajte konstantan stabilnan pritisak na drvo tokom sečenja, dok ne presečete 3/4 drveta a zatim popustite pritisak. Suvišna sila i pritisak neće ubrzati sečenje, samo može napraviti problem, pogotovo pred kraj sečenja, kada suvišni pritisak može izazvati da se nepresečeni deo drveta savije i da već presečene strane stisnu, uštinu mač i zaustave lanac i izazovu trzaj testere unazad (linearni trzaj unazad). Dakle ako korisite preteranu silu, nešto ne valja - bolje proverite da li je lanac naoštren, zatgnut pravilno i nauljen.

Pregled materijala pre sečenja

Obavite vizualni pregled materijala koji želite da sečete, pre samog posla. Uklonite zaostale ekser, klinove i slično. Kada tokom rezanja, lanac naleti na nešto tvrdo u drvetu to izazove nagli trzaj testere unapred, takodje ovaj trzaj se javlja i kada presečete drvo i lanac dodirne materijal koji se nalazi ispod presečenog drveta.

Održavanje lančanih testera

Ako vodite računa o svojoj testeri dobro će Vas služiti

Oštrina lanca

Zajedničko svim tipovima testera je održavanje lanca i mača. Lanac mora biti naoštren, pravilno zategnut i nauljen. Rezanje drveta tupim lancem je kao da pokušavate da isečete hleb potpuno tupim nožem - više ćete ga iskomadati nego iseći. Redovno oštrenje lanca, olakšaće rezanje, produžiti životni vek lanca (i posredno mača) i uštedeće vam vreme i pogonsko gorivo (benzin, struju, bateriju). Oštrenje lanca nije neka nauka. Sada su alati za oštrenje lanca jako povoljni i postoje kako u električnoj tako i u akumulatorskoj verziji. Umesto da skidate i nosite lanac i nosite i plaćate drugome da naošti lanac - to možete uraditi i sami - kupovina oštrača lanca je investicija koja će se vam se vratiti, a i nećete zavisiti od tuđeg radnog (ili slobodnog) vremena za uslugu oštrenja.
Morate imati u vidu da nisu svi lanci i mačevi (uprkos dimenzijama) isti. Neki od proizvođača su se godinama odvojili kvalitetom i dugotrajnošću svojih proizvoda od drugih. Stoga Einhell na većini svojih modela koristi lanca i mač kanadskog proizvodjača OREGON koji važi za jednog od najboljih na svetu u ovoj sferi. Često je istupljen lanac izgovor za kupovinu novog jeftinog zamenskog lanca no-name proizvođača. Usled loših i jeftinih materijala u izradi takvih lanaca, oni se brzo istupe i istegnu. Takodje mogu biti nekompatibilni u potpunosti sa mačem i dovesti do oštećenja mača. Ovo je još jedan od razloga zašto savetujemo da sami oštrite kvalitetan originalni lanac.
Kako da znate da treba da naoštrite lanac?

 • Ako morate da koristite silu da biste postigli i minimalni efekat rezanja
 • Testera poskakuje i trza se prilikom rezanja
 • Ukoliko prilikom rezanja, umesto da otpadaju komadići drveta, ispada bina drvena prašina
 • Ako testera seče samo sa jedne strane - zubi sa druge strane (pravca) su tupi.

Zategnutost lanca

Takodje zajedničko svim modelima je da lanac mora biti pravilno zategnut, što ne znači pretegnut. Za tačne detalje kako ovo izvesti proverite u uputstvu testere. Univerzalno je sledeće - vruć lanac (tokom i posle rada) je malo opušteniji od hladnog lanca i ako morate da dotegnete lanac u sred posla imajte ovo u vidu. Kada zategnete lanac, probajte da ga rukom povučete tako da napravi krug oko mača - ukoliko se zaglavljuje ili blokira pretegnut je. Na slici je prikazano A) korektno zategnut hladan lanac B) korektno zategnut vruć lanac C) labav lanac
Nakon kupovine nove testere (ili zamenskog lanca), normalno je da se lanac malo istegne inicijalno, stoga proveravajte zategnutost novog lanca u startu na svakih 5-6 rezova a naknadno sve ređe.

Suvišno trenje - rešenje je u ulju za lanac

Da bi se smanjilo trenje između lanca i mača - vođice, lanac mora biti nauljen. Skoro sve testere imaju rezervoar za ulje za lanac i morate voditi računa da nikad ne ostanete bez ulja. Koristi se isključivo ulje koje je namenjeno za lanac i ni jedno drugo. "Ulje za testere" nije isto što i "Ulje za lanac" i ovo je česta greška prilikom kupovine ulja. Litar najkvalitetnijeg ulja za lanac košta od 500-700 rsd a može vam trajati u zavisnosti od korišćenja i do godinu dana. Takodje povremeno je poželjno otpustiti lanac i proveriti kanale u maču - vođice lanca i ukloniti svo đubre koje se možda nagomilalo usled mešanja ulja i fine prašine od rezanja. Možda je suvišno, ali nije na odmet reći - kada kupite novu testeru - u njoj se NE nalazi ulje - dakle NIJE spremna za rad odmah (česta zabluda kod kupovine akumulatorskih i električnih modela), i morate kupiti i sipati ulje za lanac.

Oržavajte čistoću alata

Pre i posle svakog korišćenja očistite detaljno testeru od svih potencijalnih komadića drveta. Pogotovu obratite pažnju na komade koji bi mogli da blokiraju pravilan rad kočnica i drugih zaštitnih funkcija koje testera ima. Očistite pažljivo četkicom sve otvore za hlađenje motora na električnim i baterijskim modelima, kao i rebra za hlađenje motora na benzinskim modelima. Kod električnih i akumulatorskih modela očistste od drvene prašine utičnice odnosno ležišta baterije kako biste eliminisali potencijalno varničenje.

Specifičnosti održavanja benzinskih modela

Pored gorenavedenog održavanja, benzinski modeli su zahtevniji i traže dodatne postupke

 • Povremenu proveru kabla poteznice za startovanje i povratne opruge, od oštećenja, kao i čišćenje ovih delova
 • Čišćenje filtera za vazduh i karburatora
 • Podmazivanje ležajeva
 • Provera i zamena filtera goriva
 • Pražnjenje rezervoara goriva, ukoliko nećete duže korisiti testeru
 • Čišćenje svećica i provera i podešavanje zazora elektroda
 • Pravljenje adekvatne mešavine benzina i ulja
  • Uz Einhell benzinske testere dobija se merica - kantica za pravljenje adekvatne mešavine benzina i ulja. Koristite bezolovni benzin. Ulje koje je potrebno mešati je ulje za dvotaktne motore, ali ne bilo koje. Kupite ulje koje je namenjeno za mešanje u odnosu 1:40 (ili najpribližnije tome). Nikako nemojte koristiti ulje koje je namenjeno za mešanje u odnosu 1:100 - upropastićete motor jer nije namenjen za ovakav tip mešavine. Na originalnoj kantici postoje oznake koje će Vam olakšati mešanje - prvo sipajte benzin do oznake "GAS" a zatim dolijte ulje do nivoa označenog sa "600 ml", izmućkajte i sipajte u testeru. Nemojte koristiti napravljenu mešavinu stariju od 90 dana. Ako ste izgubili kanticu, možete u servisu kupiti novu kanticu ili jednostavno izmešajte u drugoj adekvatnoj posudi vodeći račina da na 4 litre benzina ide 100 ml ulja.

Izbor je na Vama...

Još uvek ste neodlučni - šta odabrati? Razmislite i o sledećih nekoliko faktora

Glavni faktor za izbor trebalo bi da bude prevashodna namena - kao što je navedeno u delu "Šta nameravate da sečete". Zatim razmotrite da li Vam je potrebna mobilnost i autonomija koju imaju akumulatorski i benzinski modeli. Vodite računa o specifičnostima održavanja koje zahtevaju benzinski modeli. Imajte u vidu da benzinski modeli zahtevaju startovanje poteznicom, koja i pored mnogobrojnih osobina koje imaju pojedini modeli za lakši start, ipak zahtevaju energično povlačenje poteznice. Ovaj način startovanja može biti problematičan za osobe u godinama - tada je bolji izbor neki od električnih ili akumulatorskih modela. Težina uređaja je još jedan od faktora, možda Vam se ne čini puno 6-7 kg, međutim ukoliko morate 30-60 min rukovati sa ovom težinom koja vibrira, ovo nekim osobama može itekako biti problem. Električni i akumulatorski modeli su daleko lakši od benzinskih. Električni modeli su inicijalno najpovoljniji, ali iziskuju dodatne troškove - kupovinu kvalitetnog dugačkog produžnog kabla, čija cena može dostići cenu same električne testere. Zbir te dve cene može biti manji od investiranja u akumulatorski model lančane testere.

Ako sumnjate u mogućnosti akumulatorskih testera...

Pogledajte sledeće video zapise

GE-LC 36/35 Li
FORTEXXA 18/30
GE-LM 36/4in1 Li
GC-LC 18/20 Li T
GE-LC 18 Li - 3Ah TEST 0°С

Digitalni letak "AKCIJA LANČANE TESTERE"

Prelistajte PDF letak online ili ga preuzmite na vaš uređaj klikom na linkove ispod.

*Maloprodajne cene su preporučene moguće MPC, ne i obavezujuće. Za tačnu cenu kontaktirajte nekog od naših prodavaca.

Einhell letnja akcija lančanih testera

Električni i benzinski modeli u akciji

Popusti i do 20% u odnosu na preporučenu neobaveznu maloprodajnu cenu - proverite sa Vašim prodavcem tačnu cenu. Listu prodajnih mesta koja učestvuju u akciji možete pronaći na kraju strane

Kompleti akumulatorskih lančanih testera, baterija, punjača i oštrača lanaca

Pripremili smo Vam i posebne komplete akumulatorskih lančanih testera, sa različitim setovima baterija, punjača i oštračima lanaca. Kupovinom ovih kompleta kod prodavaca koji učestvuju u akciji, uštedećete značajan iznos (u odnosu na kupovinu pojedinačnih artikala koji čine komplet). Svi aku kompleti sadrže oštrače lanaca - ovo će Vam omogućiti da u potpunosti sami možete održavati Vašu testeru - jedini izdatak od par stotina dinara godišnje biće za ulje za lanac.Popusti i do 28% u odnosu na preporučenu neobaveznu maloprodajnu cenu pojedinačno kupljenih artikala koji čine komplet. Listu prodajnih mesta koja učestvuju u akciji možete pronaći na kraju strane.

Akumulatorski komplet 1 - ušteda 28%: 19.990 umesto 27.757 RSD*

GE-LC 18 Li-Solo

Mač: 25cm Brzina reza: 4,3m/s

4,0 Ah starter kit

4,0 Ah baterija i punjač

GE-LC 18 Li-Solo

Akumulatorski oštrač lanca

Akumulatorski komplet 2 - ušteda 23%: 25.699 umesto 33.397 RSD*

FORTEXXA 18/30

Mač: 30cm Brzina reza: 8,9m/s

4,0 Ah starter kit

4,0 Ah baterija i punjač

GE-LC 18 Li-Solo

Akumulatorski oštrač lanca

Akumulatorski komplet 3 - ušteda 25%: 31.829 umesto 42.496 RSD*

GE-LC 36/35 Li-Solo

Mač: 35cm Brzina reza 15m/s

2 kom. 4,0 Ah starter kit

2 kompleta baterija 4,0 Ah i punjača

GE-LC 18 Li-Solo

Akumulatorski oštrač lanca

Akumulatorski komplet 4 - ušteda 27%: 36.479 umesto 49.647 RSD*

GE-LC 36/35 Li-Solo

Mač: 35cm Brzina reza 15m/s

2x 5,2Ah & Twincharger Kit

2 baterije od 5,2 Ah i dupli punjač

GE-LC 18 Li-Solo

Akumulatorski oštrač lanca

Akumulatorski komplet 5 - ušteda 27%: 20.999 umesto 28.717 RSD*

GC-LC 18/20 Li T-Solo

Mač: 20cm: Brzina reza: 5,5m/s Dužina cevi 228-288cm

4,0 Ah starter kit

4,0 Ah baterija i punjač

GE-LC 18 Li-Solo

Akumulatorski oštrač lanca

Akumulatorski komplet 6 - ušteda 18%: 52.999 umesto 42.496 RSD*

GE-LM 36/4in1 Li-Solo

Trimer, makaze, testera. Mač: 20cm Brzina 10m/s

2 kom. 4,0 Ah starter kit

2 kompleta baterija 4,0 Ah i punjača

GE-LC 18 Li-Solo

Akumulatorski oštrač lanca

Prodajna mesta koja učestvuju u akciji

Web prodavnice preko kojih možete poručiti akcijske artikle:

Ukoliko želite - neke od uređaja sa akcije možete pogledati i kupiti u sledećim maloprodajnim objektima:

*Ukoliko maloprodaja koja Vam je najbliža nema željeni artikl na stanju - možda ga mogu poručiti za Vas

Apatin

 • ALMA DOO,   PRIGREVACKA 22 ,   tel.: 063-115-9375

Beograd

 • FLEXIMA DOO,   VOJVOĐANSKA 386,   tel.: 062-770-182
 • GVOZDJARA VUKI,   VIDIKOVAČKI VENAC 67B - PIJACA VIDIKOVAC,   tel.: 011-234-0762  065-292-2322
 • JOVANA M TR,   OTC NOVI BEOGRAD PM. 90,   tel.: 063-231-167
 • MIXAL DOO,   GANDIJEVA 3,   tel.: 011-228-9103  069-228-9103
 • OKOV,   PARTIZANSKE AVIJACIJE 2,   tel.: 011-735-8997 
 • OXO DOO,   VOJVODE STEPE 363,   tel.: 011-398-9319  060-398-9318

Čačak

 • OKOV,   BULEVAR OSLOBODILACA ČAČKA 103A,   tel.: 032-515-0983 

Kruševac

 • AMD UNION DOO,   CARA LAZARA 230,   tel.: 037-455-445
 • AMD UNION DOO,   KNEZA MILOSA 44,   tel.: 037-462-292
 • BOS SHOP 1,   JASICKI PUT 19,   tel.: 062-271-789  
 • BOS SHOP 2,   DUSANOVA 132,   tel.: 062-271-776  

Lazarevac

 • ST. DAY TRADE DOO,   STOVARIŠTE GRAĐEVINSKOG MATERIJALA KRUŠIK,   tel.: 011-731-3331   063-888-1900

Leskovac

 • MN HAUS LEDO DOO,   KRALA PETRA PRVOG 7A,   tel.: 016-261-600

Loznica

 • DMG - ALATI,   ITALIJANSKIH DOBROVOLJACA 9,   tel.: 015-876-006   
 • LIN SZTR,   PROTE IGNJATA VASIĆA 12,   tel.: 015-873-803  
 • LIN SZTR,   SLOBODANA PENEZIĆA BB,   tel.: 015-878-870 

Mačvanjski Prnjavor

 • IM-BOJE STR,   KARAĐORĐEVA BB,   tel.: 015-283-332   

Mladenovac

 • WOBY HOUSE PLUS,   KRALJA PETRA I 76,   tel.: 011-823-6260

Niš

 • SHOPPER ALATI,   VOJVODE TANKOSIĆA 16, lok. 1,   tel.: 069-254-0410

Novi Sad

 • BRICKO S   BULEVAR VOJVODE STEPE 40   tel.: 021-689-5855   
 • TECHNO-FERUM DOO,   PERE POPADIĆA 7,   tel.: 021-641-0907  

Osečina

 • ALEKSANDAR TEHNIKA DOO,   KARAĐORĐEVA 72,   tel.: 014-451-329   063-862-4186

Pančevo

 • ALTES TR,   OSLOBODJENJA 3A,   tel.: 013-311-131  013-333-332
 • METALKA ALATI DOO,   MOŠE PIJADE 58,   tel.: 013-401-393 064   064-949-1566

Požarevac

 • DIN STR,   KOSOVSKA 80,   tel.: 012-530-156  012-530-156

Ruma

 • FLEXIMA DOO,   GLAVNA 228,   tel.: 062-770-854  

Sombor

 • DALS,   BELOG GOLUBA 10,   tel.: 066-474-849  
 • DŽOKER TR,   JOSIFA PANČIĆA 14,   tel.: 025-461-150 

Srbobran

 • AS DOM PLUS,   PETRA DRAPŠINA 16,   tel.: 062-109-2171  021-384-4762

Sremska Mitrovica

 • FLEXIMA DOO,   MILOŠA OBILIĆA 47,   tel.: 062-770-085   022-618-392 

Subotica

 • ZIM COMMERCE DOO,   MAJŠANSKI PUT 128,   tel.: 024-577-566  060-057-7566

Surdulica

 • DALES HAUS SZTR,   VASE SMAJEVICA BB - TC STADION,   tel.: 017-826-333  

Šid

 • FLEXIMA DOO,   SAVE ŠUMANOVIĆA 3,   tel.: 063-195-1383

Vranje

 • ZLATNA DVOJKA,   DUBROVAČKA 45,   tel.: 017-880-5003   

Vrnjačka Banja

 • BOS SHOP 3,   KNEZA MILOSA BB,   tel.: 060-422-3365 

Zrenjanin

 • PAKRA PROM DOO,   CENTRALNA PIJACA, LAMELA 2, LOK. 2,   tel.: 023-511-802  

Trajanje akcije

Akcija traje od 15.07.2022 do 30.08.2022 ili do isteka zaliha.

Ne garantujemo dostupnost svih artikala tokom trajanja akcije.

Neki od prodavaca će možda i produžiti akciju u skladu sa stanjem sopstvenog lagera.

Prikazane preporučene maloprodajne cene

Sve cene u prikazanom letku i na ovoj stranici su isključivo preporučene, neobavezujuće redovne ili akcijske maloprodajne cene, proverite aktuelnu cenu sa Vašim prodavcem.